Ohayo
Czas coś zjeść
Dla kuchni japońskiej charakterystyczne
jest użycie ryb (jedzonych także na surowo), rozmaitych owoców
morza, w tym wodorostów oraz warzyw. Popularne są zupy gotowane
bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym dawniej węglem
drzewnym, a obecnie gazem, a także jedzenie zanurzanych we wrzątku mięs,
ryb i warzyw.
Japończycy jedzą pałeczkami.
Nakrywając do stołu, po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, po prawej - z
zupą. Pałeczki leżą równolegle przed nimi. Zupę pije się prosto z miseczki, do innych
talerzy sięga się pałeczkami. Przed rozpoczęciem jedzenia, w momencie
otrzymywania dań mówi się po japońsku: "Itadakimasu", a dziękując po
spożyciu posiłku: "Gochisō-sama deshita".
Według sposobu
przyrządzania, potrawy mogą należeć do następujących grup:
namasumono – potrawy podawane na surowo, nie poddawane
obróbce cieplnej;
nimono – dania gotowane. W skład tej grupy
wchodzą: zupy
(shirumono i
nabemono), dania gotowane na parze (mushimono) oraz potrawki z ryb, mięsa,
owoców morza i warzyw (aemono);
teppanyaki – dania grillowane na specjalnym,
podgrzewanym stole lub płycie (teppan);
yakimono – dania z ryb, owoców morza, mięsa i
drobiu, pieczone na ruszcie lub podgrzewanym węglem drzewnym grillu;
agemono – dania smażone lub frytowane w głębokim
oleju, np. tempura;
tsukemono – japońskie pikle czyli warzywa
marynowane lub poddane fermentacji mlekowej w celu ich dłuższego
przechowywania;
sunomono – sałatki przyrządzane z warzyw,
ryb i owoców morza;
gohanmono – potrawy z ryżu.
sushi -
jedno z najbardziej znanych dań; z ryżu, nori oraz z rozmaitych ryb.
Współcześnie Japończycy spożywają, podobnie jak Europejczycy, trzy posiłki
dziennie. Zwykle w ich skład wchodzi zestaw potraw nazywany ichiju-sansai
(ryż
i trzy przekąski). Składa się on z pięciu elementów. Są to: miska ryżu, miska
zupy (stanowią one elementy obowiązkowe) oraz trzy potrawy, z których każda
została wybrana z innej grupy dań
~Casket
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz