Get your dropdown menu: profilki, free stuff: freetems

środa, 25 września 2013

Chiny

Ohayo!
Przyszedł czas na Chiny...
Chińska Republika Ludowa

 Flaga.

 

Godło
Stolica – Pekin
Ustrój polityczny – republika ludowa
Konstytucja – 4 grudnia 1982
Powierzchnia – 3 na świecie 9596 960
Ludność – 1 na świecie 1 347 000 000
Język urzędowy – mandaryński
Numer kierunkowy - +86
Domena internetowa - .cn
Strefa czasowa – UTC +8

Hymn: Marsz Ochotników
Chiny są krajem wielonarodowościowym, liczącym największą na świecie ludność, miliard 300 milionów. Kraj zamieszkuje 56 narodowości.



Narodowości Chin to: Han, Mongolska, Hui, Tybetańska, Weiwuer, Miao, Yi, Dżuang, Biyi, Koreańska, Mandżurska, Dong, Yao, Bai, Tujia, Hani, Kazachska, Dai, Li, Lisu, Wa, She, Gaoshan, Lahu, Shui, Dongxiang, Naxi, Jingpo, Kerkezi, Tu, Daur, Mulao, Qiang, Bulang, Sala, Maonan, Gelao, Xibo, Achang, Pumi, Tadżycka, Nu, Uzbecki, Rosyjska, Ewenkska, Deang, Baoan, Yugu, Jing, Tatarska, Dulong, Orocin, Hezhe, Menba, Luoba, Jinuo

Kraj ten posiada bardzo dużo złóż mineralnych, takich jak: węgiel kamienny, ropa naftowa, rudy żelaza, cynku, ołowiu, wolfram, boksyty, mangan, rtęć itd. Mimo tak dużych zasobów, z których państwo czerpie spore zyski, większość ludności mieszka w skrajnej biedzie.
Główną rośliną uprawną Chin jest ryż. Kraj ten ponadto dominuje na świecie w uprawie pszenicy, jęczmienia, kukurydzy, batatów, tytoniu, herbaty oraz bawełny. Największe znaczenie handlowe spośród tych upraw ma bawełna. Dla własnych potrzeb hoduje się świnie i kurczaki. Popularne jest również rybołówstwo. Chiny są jednym z czołowych producentów ryb na świecie.
W kuchni chińskiej istniej ponad 20.000 różnych potraw. 
W różnorodności najlepsze jest to, że zawsze można znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Na kulinarną kulturę Chin wpływa kilka czynników. Po pierwsze szerokość geograficzna i klimat danego regionu, które w tak wielkim kraju trzeba to wziąć pod uwagę. Konsekwencją różnic klimatycznych są różnice w uprawach, a to bezpośrednio wpływa na różnice w przygotowywaniu potraw. Ostatnim elementem jest historia i wpływy sąsiednich państw. Te wszystkie czynniki przyczyniły się do powstania czterech głównych gałęzi.


Kuchnia północy – gdzie tematem przewodnim są kluski i makarony a także chleb gotowany na parze. Najczęściej spotykanym mięsem jest wołowina oraz baranina. Najpopularniejszą potrawą z tego regionu jest kaczka po pekińsku.
Kuchnia południa – jest królestwem ryżu i jarzyn słynie ze smażonego ryżu po kantońsku. W tym regionie potrawy smaży się na głębokim wrzącym oleju przez bardzo krótki czas, dzięki czemu składniki zachowują swoją kruchość.
Kuchnia wschodu – ze względu na dużą ilość wody 
(jeziora i rzeki w głębi kraju oraz ocean, nad którym leży Szanghaj) obfituj w ryby i owoce morza. Na wschodzie potrawy są duszone lub gotowane w różnych sosach i wodzie.
 Kuchnia zachodnia – przypadnie do gustu wielbicielom mocnych przypraw takich jak pieprz lub chilli. Najbardziej popularną potrawą z tego regionu jest kurczak Gongbao.



Chiński Nowy Rok (Święto Wiosny) – najważniejsze święto w tradycyjnym kalendarzu chińskim, przypadające między końcem stycznia a końcem lutego. Od najdawniejszych czasów jest w Chinach najważniejszym świętem publicznym i prywatnym, zapożyczyły je również zamieszkujące w Chinach mniejszości narodowe.

Ostateczny kształt Święta Wiosny ukształtował się na początku naszej ery w wyniku złączenia się kilku świąt. Tradycyjnie trwa ono piętnaście dni i kończy się Świętem Latarni. Do dziś pozostało najważniejszym świętem, pomimo wprowadzenia w 1912 roku w Chinach kalendarza gregoriańskiego. W Chińskiej Republice Ludowej pierwsze 3 dni chińskiego Nowego Roku są dniami wolnymi od pracy


~Casket

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz